Πως να μείνουμε ασφαλείς όταν κολυμπάμε
Tο καλοκαίρι είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον ήλιο και τη θάλασσα. Όταν ανεβαίνει ο υδράργυρος πλήθος κόσμου συρρέει στις παραλίες.Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι τα υπέροχα κρυστάλλινα νερά, που αποτελούν αντικείμενο ονειροπόλησης για όλους, ενέχουν μεγάλους κινδύνους.
Αν και η απόλυτη και επίσημη καταγραφή των πνιγμών είναι πολύ δύσκολη, παρόλα αυτά εκτιμάται ότι στον κόσμο περίπου 1.000.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως, δηλαδή κάθε 30 δευτερόλεπτα 1 άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό στον πλανήτη. Στην Ελλάδα, μια χώρα που είναι γνωστή για τον ήλιο και τις θάλασσές της, πάνω από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό κάθε χρόνο.Στην πλειοψηφία τους είναι άνφρες (αναλογία αντρών: γυναικών 3:1) .
Στατιστικά, το μεσημέρι είναι ο πιο επικίνδυνος χρόνος τοθ 24ώρου, ενώ είναι πιο ευάλωτοι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που δεν ξέρουν να κολυμπούν ή νομίζουν πως κολυμπούν πολύ καλά.
Τέλος τα περισσότερα περιστάτικά πνιγμού, δεν εμφανιζονται σε μεγάλη απόσταση από την ακτή , συνήθως στα 10 μέτρα ενώ σπάνια σε απόσταση πάνω από 50 μέτρα.
Η πολιτική προστασία παροτρύνει τους ανθρώπους να «σέβονται» το νερό και να επισκέπτονται παραλίες που έχουν ναυαγοσώστες.
Πώς μένετε ασφαλείς στην παραλία;
- Παρακολουθήστε μαθήματα κολύμβησης.
- Ακολουθείστε τις οδηγίες της εγκατάστασης που επισκέπτεστε.
- Αν δεν γνωρίζετε τα νερά που πρόκειται να κολυμπήσετε, πάρτε πληροφορίες από ντόπιους κατοίκους (ρεύματα, βάθος, άλλες παγίδες)
- Κολυμπήστε για μεγαλύτερη ασφάλεια σε παραλίες που υπάρχουν ναυαγοσώστες. Θα παρακολουθούν τις κινήσεις σας και θα σας προειδοποιήσουν για τυχόν επικίνδυνα σημεία της παραλίας ή και της συμπεριφοράς σας και φυσικά θα επέμβουν άμεσα σε περίπτωση ατυχήματος.
- Κολυμπήστε με παρέα και ποτέ μόνοι, γιατί αυτός που μπορεί να βοηθήσει άμεσα είναι αυτός που κολυμπάει μαζί σας.
- Κολυπήστε παράλληλα με την ακτή και όχι κάθετα σε αυτή.
- Μην αφήνετε τα παιδιά χωρίς επιτήρηση στο νερό.
- Ενημερώνετε πάντα κάποιον από την οικογένειά σας ή το φιλικό σας περιβάλλον που πάτε και πότε θα γυρίσετε
- Δεν πρέπει να κολυμπάτε όταν δεν αισθάνεσθε καλά ή είσαστε κουρασμένοι
- Πρέπει να έχουν να περάσει τουλάχιστον τρεις ώρες από το τελευταίο γεύμα, για να κολυμπήσετε.
- Απαγορεύονται οι βουτιές με το κεφάλι σε άγνωστες προς εσάς θάλασσες. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού.
- Ποτέ αλκοόλ και άλλες ουσίες όταν πρόκειται να καλυμπήσετε.
- Αποφύγετε πρίν την κολύμβηση τα λιπαράή βαριά φαγητά. Προτιμήστε νερό, φρούτα και χυμούς.
- Κολυμπήστε μέσαστον οριοθετημένο θαλάσσιο χώρο κολύμβησης (σημαδούρες), για να μην κινδυνεύετε από κινούμενα σκάφη (ταχύπλοα, jet ski, κ.λ.π.)
- Οι περιοχές μεταξύ ασπρόμαυρων καρό σημαιών είναι για θαλάσσια σπορ, όπως σέρφινγκ. Δεν πρέπει να κολυμπάτεσ’ αυτές τις περιοχές.
- Ο πορτοκαλί ανεμοφράκτης σημαίνει ισχυρό ή υπεράκτιο άνεμο και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται φουσκωτά σε αυτές τις συνθήκες.
- Η κόκκινη σημαία σημαίνει ότι είναι επικίνδυνο να μπαίνεις στο νερό.
- Αποφεύγετε να πάτε στη θάλασσα και να κολυμπήσετε όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές. Η κολύμβηση είναι επικίνδυνη όταν φυσάει δυνατά ή έχει μεγάλα κύματα.
- Μην κάνετε επικίνδυνα παιχνίδια που μπορεί να θέσουν τον εαυτό σας ή τους γύρω σας σε κίνδυνο καθώς και μην κάνετε επίδειξη των ικανοτήτων – δυνατοτήτων σας.
- Αποφύγετε την γρήγορη και πολύωρη επαφή με πολύ κρύα νερά.
- Αν κάποιος κοντά σας κινδυνεύει, μην επιχειρήσετε να τον σώσετε αν δεν γνωρίζετε βασικούς κανόνες.
Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε παγιδευτεί σε ρεύμα
- Μείνετε ήρεμοι, σηκώστε το χέρι σας και φωνάξτε για βοήθεια.
- Αν είναι ρεύμα, μην κολυμπάτε αντίθετα για να ξεφύγετε.. Είναι σχεδόν αδύνατο να κολυμπήσετε γρηγορότερα από ένα ισχυρό ρεύμα, οπότε η προσπάθεια θα οδηγήσει σε εξάντληση.
- Εάν το νερό είναι αρκετά ρηχό, προσπαθήστε να σταθείτε όρθιοι πατώντας αντί να κολυμπήσετε. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε να κολυμπήσετε παράλληλα με την ακτή έως ότου είστε ασφαλείς και βγείτε από το ρεύμα. Αμέσως μετά κατευθυνθείτε κάθετα προς την ακτή.
Αν δείτε κάποιον να κινδυνεύει:
- Καλέστε για βοήθεια
- Εάν μπορείτε να πιάσετε κάτι που επιπλέει ή κάτι που μπορεί να κρατήσει το άτομο που κινδυνεύει, τότε ρίξετε το προς το μέρος του.
- Μην μπαίνετε στη θάλασσα/πισίνα μόνοι σας – πάρα πολλοί άνθρωποι πνίγονται προσπαθώντας να σώσουν άλλους
- Εάν καταφέρατε να σώσετε κάποιον, κρατήστε τον όσο το δυνατόν περισσότερο οριζόντια κατά τη διάσωση. Ελέγξτε τον αεραγωγό και την αναπνοή και επαναλάβετε εάν είναι απαραίτητο.
Μετά από ένα δύσκολο χειμώνα, η θάλασσα είναι αυτό που όλοι χρειαζόμαστε και λαχταράμε για το καλοκαίρι. Ας ενημερωθούμε όμως για τα μέτρα που οδηγούν στην ασφάλειά μας και ας ακολουθήσουμε απλές οδηγίες για να αποφύγουμε τους πιθανούς κινδύνους της.
Καλό καλοκαίρι!
Περισσότερες πληροφορίες στο
Δεν υπαρχει ,να μην μπει η θα φτιαξουμε?
(πληροφορίες που προστέθηκαν είναι από το πρόγραμμα: « Πνιγμός: Πρόληψη – Διάσωση – Φροντίδα» του Υπουργείου Υγείας, 02-07-2015)
Με κόκκινο είναι πληροφοίες που δεν γνωρίζω.