Στην απόκτηση ενός πολύ σημαντικού “εργαλείου” για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων εντός του νοσοκομειακού χώρου της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, προχώρησε το Νοσοκομείο Σύρου, με τη Διοίκηση αλλά και το προσωπικό του, να έχουν στη διάθεσή τους πλέον έναν ολοκληρωμένο Κανονισμό που θα εφαρμόζεται “κατά γράμμα”.
Πρόκειται για έναν “μπούσουλα” που βοηθά στην ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων στον χώρο του Νοσοκομείου, στην πρόληψη της μετάδοσης λοιμώξεων, καθώς επίσης βοηθά στην ελαχιστοποίηση της διασποράς παθογόνων εντός της υγειονομικής δομής, ενώ διευκολύνει στον έλεγχο της μικροβιακής αντοχής στη νοσηλευτική δομή.
Ο συγκεκριμένος Κανονισμός Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου αποτελούσε μία υποχρέωση, με την οποία έπρεπε να “συμμορφωθεί” από τα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.
Η εκπόνησή του από την υπεύθυνη της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Σύρου, Σοφία Δρακωτού, η οποία έχει ασχοληθεί συστηματικά και με την υπόθεση της διαχείρισης κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και η έγκρισή του από τη 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, οδηγεί το Νοσοκομείο στο κλείσιμο της τελευταίας εκκρεμότητάς του καθορισμού του τρόπου λειτουργίας του.
Σχετικά με τη θετική εξέλιξη κλήθηκε να μιλήσει στην εφημερίδα ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς η υγειονομική δομή της Σύρου, δεν σταματά το έργο της σε κάθε επίπεδο, παρά τα εμπόδια που θέτει η πανδημία του κορωνοϊού.
“Κανόνες για τη διαχείριση περιστατικών. Δεν σταματήσαμε παρά την υγειονομική κρίση”
Ερωτηθείς ο σημερινός Διοικητής να απαντήσει σχετικά με τη συγκεκριμένη υποχρέωση του Νοσοκομείου Σύρου, όπως όμως και πολλών άλλων υγειονομικών μονάδων πανελλαδικά υπήρξε συγκεκριμένος:
“Το 2012 και πιο επιτακτικά το 2014 υπήρξαν αλλαγές στη νομολογία των Νοσοκομείων κι έπρεπε αυτά – ανεξάρτητα από τη βαθμίδα τους – να έχουν Κανονισμό Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων. Από το 2014 εκκρεμούσε η μεγάλη υποχρέωση του Νοσοκομείου μας αλλά και πολλών άλλων Νοσοκομείων πανελλαδικά, δηλαδή η συγγραφή και η έκδοση του Κανονισμού Λοιμώξεων”.
Επισημαίνοντας τη σημασία της εφαρμογής ενός τέτοιου Κανονισμού στο Νοσοκομείο, τόνισε πως πρόκειται για ένα “εργαλείο” που προσδιορίζει τον τρόπο διαχείρισης λοιμώξεων για την αποφυγή της διασποράς τους σε ασθενείς και προσωπικό, ενώ σημείωσε πως περιέχει και κατευθύνσεις για την πρόληψη λοιμώξεων στους χώρους του Νοσοκομείου.
“Ο Κανονισμός αυτός είναι ο γενικός οδηγός του τι εφαρμόζεται μέσα σε μία υγειονομική μονάδα ώστε να αποφεύγονται οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και το πως χειρίζεται το κάθε περιστατικό ξεχωριστά ώστε να έχει το δικό του αποτύπωμα, τον δικό του χαρακτήρα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Ουσιαστικά είναι και “μέτρο” πρόληψης – αποφυγής λοιμώξεων, αλλά και διαχείρισης περιστατικών λοιμώξεων που έρχονται” δήλωσε κατηγορηματικά, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Αυτή ήταν μία υποχρέωση που δεν είχε ικανοποιηθεί από το 2014. Υπήρξε ένα έγγραφο επιτακτικού χαρακτήρα από τη 2η ΔΥΠΕ ότι μέχρι τις 31/12/2019 αυτός ο Κανονισμός έπρεπε να ήταν έτοιμος και εμείς, η σημερινή Διοίκηση, όταν αναλάβαμε ήταν από τα πρώτα θέματα που έπρεπε να υλοποιήσουμε”.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Ζουλουφός θέλησε να εξηγήσει πως, “Μέσα στη διάρκεια του κορωνοϊού, μέσα στην υγειονομική κρίση και το lockdown δεν σταματήσαμε, αντιθέτως, ολοκληρώθηκε το σχέδιο του Κανονισμού και πέρασε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Σύρου κατά τα μέσα Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια, απεστάλη προς έγκριση στη 2η ΔΥΠΕ”.
Από την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια στην οποίαν ανήκει το Νοσοκομείο Σύρου, εξήγησε πως ο Κανονισμός εγκρίθηκε χωρίς να επισημανθούν αλλαγές.
“Στη 2η ΔΥΠΕ λειτουργεί Επιτροπή Λοιμώξεων σε επίπεδο ΥΠΕ που ασχολείται με τον Πειραιά, τη νότια Αττική και τα νησιά του Αιγαίου και έγινε η συνεδρίαση κι εγκρίθηκε χωρίς παρατηρήσεις ο Κανονισμός μας. Αυτό είναι κάτι θετικό για εμάς, γιατί ενισχύει και τον τρόπο που δουλεύουμε και μας δίνει ένα σημαντικό “εργαλείο” στην εφαρμογή κάποιων κανόνων γενικών και ειδικών για τη διαχείριση περιστατικών”.
“Κλείνουν οι νομικές μας υποχρεώσεις”
Εκτός των ανωτέρω, ο σημερινός Διοικητής υπογράμμισε πως ο εν λόγω Κανονισμός έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων προϋποθέσεων – βασικών – που πληροί και οφείλει να πληροί το Νοσοκομείο Σύρου, για να έχει ορθή λειτουργία και να παρέχει ουσιαστικές υπηρεσίες προς τους ασθενείς και γενικά όλους τους πολίτες.
“Με τον Κανονισμό Λοιμώξεων κλείνει το μεγάλο κεφάλαιο των διοικητικών υποχρεώσεων του Νοσοκομείου Σύρου, ως προς τη λειτουργία του. Δηλαδή ένα Νοσοκομείο πρέπει να έχει έναν Κανονισμό για τη διαχείριση των μολυσματικών υλικών, κάτι που είχε ολοκληρωθεί στο Νοσοκομείο μας, πρέπει να έχει τον εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, ο οποίος ολοκληρώθηκε στη σημερινή θητεία, πρέπει να έχει μελέτη πυρασφάλειας που δεν υπήρχε και πλέον την έχουμε, ενώ επίσης έχουμε την ΑΕΠΟ που υπάρχει σε ισχύ” ανέφερε σχετικά ο Μιχάλης Ζουλουφός, εξηγώντας παρακάτω πως, “Κάναμε και τον Κανονισμό Λοιμώξεων και με αυτόν κλείνουν οι νομικές μας υποχρεώσεις ως προς τί χαρακτηρίζει τη μονάδα μας”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, ο συγκεκριμένος κανονισμός “ήταν άκρως αναγκαίος για τη λειτουργία του Νοσοκομείου”.
Σεμινάρια στο προσωπικό
Ο Διοικητής αναφέρθηκε και στο βασικό πρόσωπο που επιφορτίστηκε με το συγκεκριμένο έργο, γνωστοποιώντας παρακάτω πως για την πιστή εφαρμογή του Κανονισμού θα ακολουθήσει εκπαίδευση στο προσωπικό.
“Ο Κανονισμός συντάσσεται από τους αρμόδιους επιστήμονες που συμμετέχουν στην Επιτροπή Λοιμώξεων. Η Σοφία Δρακωτού είναι η υπεύθυνη σύνταξης και οργάνωσης του Κανονισμού Λοιμώξεων. Η ίδια είναι επισκέπτρια υγείας, νοσηλεύτρια επιτήρησης λοιμώξεων. Το πολύ μεγάλο έργο ανήκει σε εκείνην” τόνισε ο Διοικητής, λέγοντας ακόμη πως, “Μετά και την έγκριση του Κανονισμού από τη 2η ΔΥΠΕ, ουσιαστικά αυτός μπορεί να εφαρμοστεί”.
Στο κομμάτι της ενημέρωσης του προσωπικού σημείωσε πως κι αυτό είναι έργο της Επιτροπής Λοιμώξεων.
“Η υποχρέωσή μας τώρα είναι το Νοσοκομείο να εντάξει τον Κανονισμό στην καθημερινή λειτουργία του κάνοντας εκπαιδεύσεις, σεμινάρια προς το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και καθαριότητας, ώστε να αρχίσει να μπαίνει πιο επίσημα στην καθημερινή λειτουργία. “Όλα αυτά που οφείλουμε να κάνουμε πλέον είναι επίσημα καταγεγραμμένα και ξέρουμε σε κάθε περίπτωση τι πρέπει να εφαρμόζουμε. Είναι ένας Κανονισμός από τον οποίον δεν ξεφεύγει κανένας” δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τέλος πως, “Ο Κανονισμός προχώρησε από την πρώτη στιγμή γιατί υπήρχε ως μεγάλη εκκρεμότητα. Με όλες τις δυσκολίες του κορωνοϊού, κλείσαμε κι αυτήν την εκκρεμότητα”.
koinignomi.gr